Veelgestelde vragen

Hoe werkt het organiseren van een moorddiner via jullie?
Naast de zeven stappen van de homepage, lees je veel toelichting hieronder.

Wat zijn de kosten?
Het basistarief voor het spelen van het moorddiner is €25,00. Daarna komt er €5,00 per speler bij. Je krijgt bij 10 spelers dus een factuur voor € 75,- in totaal (incl. 21% btw).
Met ingang van 15 maart 2020 rekenen we per spel een vast bedrag van €12,50 voor de optie ‘met eten’ (waarbij alle deelnemers een instructie ontvangen voor een gerecht).

Ik had een moorddiner gepland, maar nu is het advies om niet onnodig bij elkaar te komen in verband met het coronavirus. Kan ik annuleren?
Alle moorddiners die plaatsvinden in de periode waarvoor het advies geldt om zo min mogelijk sociale contacten te hebben om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, kunnen op onze kosten worden verplaatst. Je kunt een e-mail sturen om te laten weten dat je het diner uitstelt en als het sociale verkeer weer is vrijgegeven, kun je ons je nieuwe datum doorgeven.

Hoe gaat een moorddiner precies in z’n werk? 
Elke deelnemer ontvangt ongeveer twee weken voor de speldatum van de organisator van de groep eerst een uitnodiging voor het spel. Hierin staat waar en wanneer je verwacht wordt en wat te doen als je geen opstartmail ontvangt. Daarna ontvangt iedereen een mail met een link naar een persoonlijke pagina. Op die pagina verschijnt elke 2 dagen een nieuw bericht. Daarin staat algemene informatie over de moord en persoonlijke informatie over jouw personage en andere personages.

In bericht vijf staan een paar tips voor het verloop van het spel. Hierin staat onder andere dat niemand mag liegen, anders leg je het spel lam. (Uiteraard mag de moordenaar wel ‘Nee’ antwoorden op de directe vraag of hij/zij de moord heeft gepleegd. Anders is het spel wel heel snel afgelopen…)

We werken niet met vaststaande dialogen of een schema voor wanneer welk geheim op tafel komt. En in elk script hebben bepaalde personages de opdracht om (te proberen) de avond te leiden. Dat regelt zich dus vanzelf, er is geen spelleider nodig.

Iedere speler draagt een geheim (of meerdere) met zich mee (van zichzelf of van een ander).

Op de avond zelf komen jullie bij elkaar en zal degene die volgens het verhaal het diner georganiseerd heeft jullie uitnodigen aan tafel. Dan zal een van de spelers waarschijnlijk al snel iets opmerken over wat hij/zij gezien heeft op de avond van de moord. Omdat elke deelnemer een geheim heeft en dus potentieel verdacht is, zal iedereen proberen de verdenking op een ander te leggen. Zo blijft het spel rollen als een sneeuwbal. Na een uur of twee heeft iedereen dan wel alles wat hij/zij weet gedeeld met de groep en kunnen jullie een moordenaar aanwijzen. Maar of je de juiste persoon aanwijst…

Hoe weten we uiteindelijk wie de moordenaar is?
Je kunt gedurende het spel een aantal keer een rondje ‘Ik denk dat X het gedaan heeft’ doen, bijvoorbeeld tussen verschillende gangen door. Als jullie het idee hebben dat alle informatie met elkaar gedeeld is (meestal tegen de tijd dat je aan de koffie/thee zit), doe je zo’n laatste ronde en maakt de moordenaar zich bekend.

Wat moet de organisator doen?
Je regelt een locatie en vult de gegevens van de deelnemers in voor de rolverdeling (zie 7 stappen plan). Je stuurt de deelnemers bericht dat ze een mail met inloggegevens kunnen verwachten en hun spambox moeten controleren indien nodig. Hiervoor krijg je een tekst van ons.
Het kan goed zijn om een of twee dagen voor de speeldatum nog een herinnering te sturen aan je deelnemers. Als ze er nog helemaal niet naar gekeken hebben en er op de speeldag zelf pas achter komen dat ze informatie missen, een verkeerd mailadres hebben doorgegeven of op een andere manier vastlopen, loop je de kans dat jullie niet tijdig geholpen kunnen worden. Wij doen ons best om iedereen met vragen snel te helpen, maar 24/7 klaarstaan kunnen we niet garanderen. Vooral in het weekend en ‘s avonds laat zijn we soms even met andere zaken bezig.

Wat moet ik als organisator doen als iemand onverhoopt niet meer kan deelnemen aan de avond?
Neem zo snel mogelijk contact op met ons. Wij weten welke personages onmisbaar zijn voor het juiste verloop van het spel. Het kan zijn dat iemand anders op het laatste moment een andere rol op zich moet nemen, als blijkt dat de afvaller een essentiële rol speelde. Er wordt geen geld teruggegeven nadat het spel is gestart. In de mail waarin de INTRO stond om door te sturen vind je ons telefoonnummer.

Oh jee! Onze geplande datum is al binnen twee weken.
Dat hoeft geen probleem te zijn. Het is het makkelijkst voor ons en leukst voor jullie als je minimaal 2 weken van tevoren kunt starten, omdat je dan elke paar dagen nieuwe informatie krijgt en de spanning er op die manier lekker in komt. Maar het is soms ook mogelijk om alles binnen kortere tijd te versturen. We kunnen dit echter niet garanderen (afhankelijk van de drukte).

Zijn deze moorddiners voor iedereen geschikt?
Omdat je het moorddiner zelf speelt (dus geen uitgeschreven dialogen krijgt), is het geschikt voor mensen die het leuk vinden om zich in te leven in hun rol en de anderen te gaan bevragen. Als je mensen bij elkaar hebt die elkaar veelbetekenende blikken toewerpen, nieuwsgierige vragen stellen en fanatiek puzzelen, wordt het een geweldige avond.
De aanbevolen minimumleeftijd is 16 jaar. Voor volwassenen zal het vaak leuker zijn als er geen kinderen bij zijn, omdat ze zich dan zonder voorbehoud in hun rol kunnen storten.

Kunnen jullie een thema aanpassen naar onze wensen?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Het schrijven van een moorddiner is aardig ingewikkeld, zoals je zult merken als je gaat spelen. Elke verandering die je doorvoert, moet in alle rollen verwerkt worden en dat is veel werk. Bovendien bieden wij het spel aan in een online omgeving, waarbij alle groepen dezelfde teksten ontvangen. Het zou natuurlijk raar zijn als Burgemeester Verriet in zijn derde bericht opeens Meester Bart heet, omdat we dat voor een andere groep hebben aangepast. 😉

Kun je deze moorddiners ook spelen met zes mensen? Of met veertien?
Er zijn vier verschillende scripts. Het script van Groezelburg kan met 10-12 personen worden gespeeld. De dood van Assepoester kan met 8-12 mensen worden gespeeld. Celebrity Kuuroord kan met 8-14 mensen gespeeld worden. Het Familiediner is het meest flexibel: dat kan vanaf 8 personen worden gespeeld, ook met grote groepen. Met 6 of 7 personen zou ook kunnen, maar dat heeft wel invloed op het spel (minder dynamisch). Voor een groep kleiner dan 6 personen hebben wij geen script beschikbaar; er gaat dan teveel informatie en spanning verloren.
Als je kunt kiezen hoeveel mensen je uitnodigt, is 12 de leukste optie (14 bij Celebrity Kuuroord), omdat dan alle personages uit het verhaal daadwerkelijk aanwezig zijn en samen om de tafel zitten.

Is het handig om een tafelschikking te maken?
Nee, dit raden we af. Je ontvangt bij Het Familiediner met meerdere tafels wel een tafelindeling, zodat je weet wie aan welke tafel moet zitten. Maar verder is het aan te raden de schikking z’n eigen beloop te laten hebben. We hebben allemaal wel kennissen/familieleden die we het liefst ontlopen. 😉

Wij zijn met een grote groep. Hebben jullie daar ook een spel voor?
Jazeker. Dan speel je Het Familiediner: dat kan namelijk vanaf 8 personen tot een oneindig aantal personen worden gespeeld. Bij meer dan 15 speel je aan meerdere tafels met dubbelrollen. Sommige rollen zijn meer leidend dan andere; van deze zit er aan elke tafel één. Gedurende het diner zullen een aantal keer enkele personages van plek verwisselen, met behulp van een spelleider (die zelf ook gewoon meespeelt). Op die manier zie je tijdens het spel je andere medespelers ook.

Waarom zijn soms niet alle personages aanwezig bij Het Familiediner terwijl we wel met meer dan 12 spelers zijn?
Het is belangrijk dat iedereen alles kan horen wat er gezegd wordt, anders kan het spel spaak lopen. Ervaring leert dat er informatie verloren gaat als je met meer dan 13 personen aan 1 grote tafel zit. Daarom hebben we bij Het Familiediner gekozen voor meerdere tafels met dubbelrollen. Sommige rollen zijn meer leidend dan andere; van deze zit er aan elke tafel één. Gedurende het diner zullen een aantal keer enkele personages van plek verwisselen, met behulp van een spelleider (die zelf ook gewoon meespeelt). Op die manier zie je tijdens het spel je andere medespelers ook.

We spelen Het Familiediner met meer dan 13 personen maar hebben geen tafelindeling ontvangen. Klopt dat?
Als je aan meerdere tafels speelt, ontvangt de spelleider van ons een tafelindeling. Ben je wel met meer dan 13 maar hebben we in overleg gekozen voor 1 grote tafel, dan ontvang je dus geen tafelindeling. Let op: het is een indeling, geen schikking. Zoals in elke familie willen mensen zelf bepalen naast wie ze zitten. 😉

We willen Het Familiediner spelen met minder dan 13 personen, maar de spelleider staat op rol 13, klopt dat wel?
Als je met minder dan 13 personen speelt, is de spelleider niet nodig. Er zijn andere personages die de opdracht hebben het spel enigszins te leiden.

Hoe gaat het met het eten?
Je kunt kiezen: ofwel je zorgt als organisator dat er eten is voor iedereen (dat kan ook in een restaurant), ofwel je geeft aan dat je graag wilt dat iedereen een onderdeel van het diner meeneemt. In dat laatste geval staat in de informatieberichten die de mensen van tevoren krijgen een specifieke instructie over wat ze mee moeten nemen. Het zijn gevarieerde gerechten (als soep/vleesgerecht/salade/dessert), zodat ook vegetariërs iets van hun gading kunnen vinden. Met alle gerechten samen heb je dan een hele maaltijd op tafel staan. Met ingang van 1 juni 2020 rekenen we voor deze optie per spel een vast bedrag van €12,50 (i.v.m. de extra handelingen die ermee gepaard gaan).
Zijn er veel vegetariërs in je groep, dan kun je overwegen om de deelnemers zelf nog een mailtje te sturen waarin je vraagt om daar extra rekening mee te houden als ze hun gerecht klaarmaken. De gerechten staan vast, die zijn helaas niet naar wens aan te passen. Heb je specifieke wensen, dan is het handiger om je gasten zelf te vragen iets mee te nemen.

Het is overigens niet noodzakelijk om te eten tijdens het spel. Het kan ook met een borrel of gewoon ergens midden op de dag. De invulling laten we geheel aan jou.

Kan ik zelf kiezen wie welke rol krijgt?
Omdat je zelf mee gaat doen met het diner, geven we van tevoren geen informatie aan jou over de karakters/personages. Dat zou de spanning voor jou voor een deel eraf halen. Wat we wel aan je vragen, is of je wilt aangeven wie de meest extravagante rollen moeten krijgen en wie een mannen- of vrouwenrol moet krijgen. Dat vul je in op het formulier met gegevens van de spelers, dat je instuurt.
LET OP: sla geen nummers over!

Komt er iemand om leiding te geven aan het diner?
Er is geen externe organisatie aanwezig: het is echt jullie eigen avond en je hebt daardoor ook bij lange na niet de kosten die verbonden zijn aan een volledig verzorgd moorddiner. Je kunt af en toe onderbreken om even bij te praten met je vrienden, zo lang natafelen als je wilt, foto’s maken en ga zo maar door.
In elk script hebben bepaalde personages de opdracht om (te proberen) de avond te leiden. Dat regelt zich dus vanzelf.

Bij Het Familiediner wordt bij groepen vanaf 13 personen één van de aanwezigen een spelleider (in de rol van de overledene). Zijn of haar taak is vooral om mensen een paar keer volgens instructie van tafel te laten wisselen, maar de spelleider zal zelf ook gewoon meepuzzelen. Ook hier regelen de gesprekken aan de tafels zichzelf door de rolinstructies.

Heeft de spelleider wel iets leuks te doen bij Het Familiediner?
Jazeker! De spelleider heeft een extra taak, namelijk het spel leiden, dus we hebben de geheimen wat kleiner gehouden. Maar de spelleider weet net zo min wie de moordenaar is, dus hij/zij kan volledig meedoen met het spel!

Hoe lang duurt het spel ongeveer?
Hoe lang het spel duurt hangt af van het aantal spelers (hoe meer personages, hoe meer geheimen om te ontrafelen) en de manier waarop de deelnemers spelen. Sommigen gaan zo volledig op in hun rol dat je zo 3 uur zoet bent. Reken op zo’n 2-2,5 uur.

Wij willen graag met een vrijgezellenfeest/verjaardag een moorddiner spelen. Is het mogelijk dat het een verrassing blijft voor de vrijgezel/jarige tot het laatste moment?
Onze spellen zijn zeker geschikt voor vrijgezellenfeestjes/verjaardagen. We sturen de rolinformatie dan naar iemand anders. Je geeft zelf aan wie dat is, dat kan de organisator zijn, maar ook bijvoorbeeld de partner. Die tussenpersoon zorgt er dan voor dat alle mails geprint worden voor de vrijgezel/jarige. Die moet dan wel even de tijd krijgen om alle informatie in zich op te nemen. Het is handig om een notitieblokje mee te nemen waar zij/hij aantekeningen in kan maken. Dat staat wat gezelliger dan een stapel A4’tjes naast je bord. 🙂 De kledingvoorschriften sturen we ook aan de tussenpersoon, zodat die kan zorgen dat er een outfit komt voor de vrijgezel/jarige.

Kan ik mijn bestelling annuleren?
Wil je je moorddiner annuleren en is het nog minimaal drie weken vóór de geplande speeldatum? Dan kun je kosteloos annuleren. We hebben de e-mails voor je groep dan nog niet opgestart. Vanaf drie weken voor je speeldatum zijn we al begonnen met de voorbereidingen van de e-mails voor je groep en kun je helaas niet meer je geld terug krijgen. Overleg indien gewenst wel even of we je moorddiner met jou kunnen verplaatsen naar een latere datum.

Is het spel ook in het Engels beschikbaar?
Nee, helaas. Als je met niet-Nederlands sprekers wilt spelen, kun je wellicht iemand vragen te vertalen.

Heb je nog een andere vraag? Mail gerust even via info@moorddiner-thuis.nl.